Amaranta (Amaranth) sēklas BIO 400g

Detalizēti Amarants (Amaranth)
Fasējums: 400g
Artikuls:
Izcelsmes valsts: Indija
Cena: 3,32 €
Apraksts

Organiskais Amarants (Organic Amaranth) Amaranth ir viens no vērtīgajiem Superfoods produktiem, kas ir atradis plašu un daudzveidīgu pielietojumu ikdienas uzturā visā pasaulē. Prast izvēlēties veselīgu un piemērotu uzturu ir svarīgi ikvienam. Tas palīdz justies labi šodien, bet nereti ir arī labas pašsajūtas un veselības garants nākotnē. Uzturs, tāpat kā mūsu dzīvesveids, nosaka, kādi mēs būsim pēc daudziem gadiem. Amaranth lietoja jau senie acteki kā produktu ar augstu uzturvērtību. Tas tika ne vien ēsts, bet arī plaši izmantots reliģiskajās ceremonijās. Indiāņu kultūrā Amaranth dēvēts par „spēka graudiem”.  Amaranth ir balandu dzimtas krūmveida augs, līdz 2 m augsts, ar krāšņiem ziediem un ēdamām sēklām. Arī šīs sēklas, tāpat kā Quinoa, tiek izmantotas un gatavotas kā graudi. Visas cilvēka organismam svarīgās uzturvielas Amaranth sastāvā ir tik sabalansētās proporcijās un ir viegli sagremojamas, ka šī iemesla dēļ, kosmonauti Amaranth ņem līdzi un lieto kosmosa lidojumos. Amaranth nesatur glutēnu un ir viegli sagremojams. Amaranth ir bagāts ar olbaltumvielām (15%), satur ievērojamu daudzumu lizīnu, kurš atbild par pareizu tauku vielmaiņu organismā un metionīnu - divas no aminoskābēm, kuras ir reti sastopamas graudaugos. Ir bagāts ar šķiedrvielām, kalciju, dzelzi, kāliju, fosforu, magnēziju, vitamīnu C. Tas satur tokotrienols (vitamīna E veids), kam ir holesterīnu pazeminoša darbība organismā. Pagatavots Amaranth 90% sagremojas, pateicoties šai īpatnībai, ieteicams pēc slimības atlabšanas periodā, kā arī badošanās un gavēšanas laikā. Tas satur 6-8% taukskābes, kuras galvenokārt atrodas dīglī. Pamatā tās ir nepiesātinātās taukskābes, kas ir bagātas ar linoleīnskābi – svarīgu uzturā. Ogļhidrātu daudzums Amaranth no graudaugiem ir zemāks tikai auzās. Tas satur vitamīnu E līdzīgā daudzumā kā olīveļļa. Amaranth sēkliņas ir unikālas ar to, ka vērtīgās uzturvielas ir koncentrētas dabiskā “uzturvielu riņķī”, kas aptver sēklas kodolu un ir zem cietes slāņa. Pateicoties tam,  uzturvielas tiek pasargātas apstrādes un gatavošanas laikā. Pagatavošana: 1 devai sēklu pievieno 2-2,5 devas šķidrumu (ūdeni vai pusi ūdeni un pusi buljonu vai ābolu sulu) un vāra līdz sēklas ir mīkstas (18-20 min.). Var pievienot garšvielas, svaigus vai kaltētus garšaugus, ingvera sakni. Gatavojot brokastu putru, var saldināt ar medu, pievienot rozīnes, Goji ogas, kaltētus augļus, smaržīgos piparus, riekstus. Svarīgi Amaranth nepārvārīt. Tā kā vāroties graudiņi kļūst mazliet lipīgi, no tiem bez olu vai miltu pievienošanas var pagatavot plācenīšus, izmantot sacepuma kārtām, kā saistvielu pildījumiem utml. Tās var pievienot kā putraimus zupām, gatavot kopā ar dārzeņiem, sēnēm,  kā arī izmantot saldēdienu (putru, sacepumu) gatavošanai. Piedeva gaļas un zivju ēdieniem. Piemērots arī svaigēdāju uzturā.

100 g produkta satur: Olbaltumvielas  14,5 g Šķiedrvielas  6,1 g Fosfors  455 mg Kālijs  366 mg Magnijs  266 mg Kalcijs  153 mg Dzelzs  7,6 mg Vitamīns C  4,2 mg Enerģētiskā vērtība  374 kcal. Amaranth sastāva salīdzinājums ar baltajiem rīsiem: 2x vairāk olbaltumvielu nekā baltajos rīsos 3x vairāk lizīns 5,5x vairāk kalcijs 11x vairāk magnijs 10x vairāk dzelzs 7,5x vairāk šķiedrvielas

Uzglabāt: sausā un vēsā vietā.